Lake Wales, Bok Tower  
  

 

 

 

  Het beiaardparadijs  


Edward Bok werd geboren in het Nederlandse Den Helder en emigreerde op zesjarige leeftijd met zijn ouders naar Brooklyn. Hij klom op van stenograaf tot persmagnaat en werd een bekend filantroop, pacifist en voorvechter voor het vrouwenstemrecht. Aangezien de American Dream hem ten deel was gevallen, wilde hij na zijn carrière het Amerikaanse volk iets teruggeven.
Zijn motto hierbij was : “Make you the world a bit better or more beautiful because you have lived in it.”  

Zijn gift aan het Amerikaanse volk was Mountain Lake Sanctuary. Bok kocht een stuk grond op de hoogste heuvel van Florida. Landschapsarchitect Frederick Law Olmsted Jr. liet vruchtbare grond, bomen, planten en vogels aanvoeren, zodat op de onvruchtbare heuveltop een subtropisch park ontstond, een heiligdom voor planten en vogels : Mountain Lake Sanctuary.  

Als Nederlander was Bok vertrouwd met beiaardmuziek. Hij verzocht de architect Milton B. Medary een klokkentoren te ontwerpen, even mooi als Sint-Rombouts te Mechelen. Medary tekende een neogotische toren met versieringen in Art Deco-stijl. De toren is bezet met roze en grijze marmer uit Georgia en schelpsteen uit Florida. Het beeldhouwwerk toont plantenmotieven en verschillende soorten vogels : pelikanen, zwanen en flamingo’s. De bronzen toegangspoort is ingedeeld in cassettes die de zes episodes van het scheppingsverhaal weergeven. De toren is omringd door een gracht en wordt weerspiegeld in een spiegelvijver. In de toren bevindt zich de Anton Brees Library, ‘s werelds grootste verzameling boeken en archiefmateriaal in verband met de beiaardkunst. De beiaard bestaat uit 60 klokken, gegoten door John Taylor & Company.  

Mountain Lake Sanctuary werd ingehuldigd op 1 februari 1929, een jaar voor Boks dood. De eerste beiaardier was de Vlaming Anton Brees, die het instrument bespeelde tot aan zijn dood in 1967. Sindsdien wordt de beiaard bespeeld door Milford Myhre. In de toren bevindt zich een geluidsinstallatie die instaat voor de dagelijkse weergave van opgenomen live-concerten. Elk voorjaar wordt een belangrijk beiaardfestival georganiseerd. Sinds kort is het domein herdoopt tot Historic Bok Sanctuary.  

terug | home