Cobh, St.-Colman’s Cathedral  

 

 
  Toren aan zee    


Het Zuid-Ierse stadje Cobh bezit een van de mooiste natuurlijke havens ter wereld en heeft een geschiedenis die nauw verbonden is met de zee. Vanuit Cobh vertrokken duizenden Ieren op weg naar een betere toekomst in Amerika. Cobh was ook de laatste aanleghaven van de Titanic en de meeste slachtoffers van de ramp met de Lusitania in 1915 werden begraven in het stadje.  

Parallel met de groei van het stadje in de 19de eeuw groeide de behoefte aan een volwaardige kathedraal. Ze werd ontworpen door de architecten Pugin en Ashlin en er werd bijna 50 jaar aan gebouwd. Ze werd ingehuldigd op 12 augustus 1919 en werd genoemd naar St.-Colman, die het bisdom stichtte in 560. Het neogotische gebouw is opgetrokken in blauwe graniet en zandsteen. De plaatselijke bisschop liet een beiaard plaatsen op aanraden van zijn broer, die de beiaarden in de Lage Landen had gehoord. Het instrument werd gegoten door John Taylor. Recent werd de beiaard gerenoveerd en uitgebreid tot 49 klokken.  

De kathedraal domineert het centrum van Cobh, dat zelf op de flank ligt van een heuvel die oprijst vanuit de zee. De toren is dus een herkenningspunt voor aankomende schepen en vormt een laatste band met het vasteland voor de vertrekkende passagiers. Het stadscentrum vormt een natuurlijk amfitheater dat de beiaardmuziek ten volle ten haar recht laat komen.  De huidige beiaardier is Adrian Gebruers. Zijn vader Staf was afkomstig van Antwerpen en werd in 1924 de eerste beiaardier van Cobh. Tot op vandaag is het instrument van Cobh de enige beiaard van Ierland.  

 terug | home