Canberra  

 

  Nationaal symbool van AustraliŽ  


De National Carillon van Canberra is een geschenk van de Britse regering naar aanleiding van de 50ste vejaardag van Canberra als hoofdstad van AustraliŽ. Koningin Elisabeth huldigde het instrument in op 26 april 1970.  

De beiaard bevat 53 klokken, gegoten door de Engelse gieterij Taylor.  

De toren is ongeveer 50 meter hoog en werd ontworpen door de Australische architecten Cameron, Chisholm & Nicol. Hij bestaat uit drie schachten die rusten op een grondvlak in de vorm van een gelijkzijdige driehoek. De schachten hebben zelf ook een driehoekig grondvlak en vormen aan de top opnieuw een driehoek. De toren is bekleed met platen van witte marmerkorrels. Hij staat op Aspen Island, een eiland in Lake Burley Griffen, het meer dat de twee stadsdelen van Canberra van elkaar scheidt. Door zijn lokatie in de volle natuur, temidden van de watervogels, verhoogt de beiaard van Canberra het idyllisch karakter van de omgeving. ís Nachts is de toren verlicht, wat hem tot een herkenningspunt en symbool van de Australische hoofdstad maakt.  

De beiaard wordt meerdere malen per week bespeeld door enkele beiaardiers. De titularis-beiaardier is Timothy Hurd, die tevens nationaal beiaardier van Nieuw-Zeeland is.  

 terug | home