Berlijn, Tiergarten  


  Geschenk voor een jarige stad  


In 1987 vierde het toenmalige West-Berlijn zijn 750ste verjaardag. Bij die gelegenheid schonk Daimler-Benz de stad een toren met beiaard : een geschenk met een prijskaartje van 2,8 miljoen DM. Met 68 klokken en een totaal klokgewicht van 48 ton was het instrument toen de grootste beiaard van Europa. De beiaard is het werk van Koninklijke Eijsbouts uit Asten (Nederland).  

Voor het ontwerp van de toren werd een wedstrijd uitgeschreven. Het winnende ontwerp was van de hand van het architectenbureau Bangert-Jansen-Scholz-Schultes. De toren bestaat uit vier afzonderlijke pijlers, volgens de architecten een verwijzing naar het begrip “carillon”. De pijlers zijn bekleed met zwart graniet en worden afdekt met een metalen dak. De klokken zijn duidelijk zichtbaar in de open ruimten tussen de pijlers. De toren staat in de Tiergarten, de voormalige dierentuin van de vorsten en momenteel een groene zone vlak bij de Brandenburger Tor.  

De Amerikaanse beiaardier Jeffrey Bossin, initiatiefnemer van het project en beiaardier van Berlin-Tiergarten, geeft geregeld bespelingen en organiseert festivals. Hierbij werkte hij onder meer samen met de componist-performers Charlemagne Palestine en Llorenç Barber.  

 terug | home