Berkeley, campanile  

 

 

 

 


  Landmark in de Baai van San Francisco  


De universiteit van Berkeley in CaliforniŽ is een van de belangrijkste intellectuele centra ter wereld. De campus wordt gedomineerd door de Sather Tower, een geschenk van Jane K. Sather ter nagedachtenis van haar man, de bankier Peder Sather. De toren werd gebouwd in 1914 naar een ontwerp van de plaatselijke universiteitsarchitect John Galen Howard. Hij is duidelijk geÔnspireerd op de klokkentoren van San Marco in VenetiŽ en wordt dan ook toepasselijk de campanile genoemd. De witte toren is uitgegroeid tot een symbool van de universiteit en is een gemakkelijk te herkennen oriŽntatiepunt in de Bay Area rond San Francisco.  

Sinds 1917 bezit de toren een chime van 12 klokken. In 1978 en 1983 werd het instrument uitgebreid tot een volwaardige beiaard van 61 klokken, gegoten door de Franse gieter Paccard. Jerry Chambers, een alumnus van de universiteit, zorgde voor een fonds dat de organisatie van een vijfjaarlijks beiaardfestival mogelijk maakt.  

Universiteitsbeiaardier Jeff Davis en zijn assistenten bespelen de beiaard driemaal per dag gedurende 10 minuten. De campus van Berkeley is dus geen dag zonder klokkenmuziek.  

 terug | home