Amsterdam, Westertoren  

 

   Parel van de Jordaan 

De Amsterdamse Westertoren werd ontworpen door de Amsterdamse stadsarchitect Hendrick de Keijser, de belangrijkste Nederlandse renaissance-architect. In Amsterdam ontwierp hij ook de Munttoren en de Zuidertoren. De torenbouw startte in 1622, een jaar na de dood van De Keijser en werd voltooid in 1638. Hij wordt bekroond met een enorme keizerskroon, voorzien van 870 parels in glas. De kroon is een verwijzing naar keizer Maximiliaan, die Amsterdam in 1484 het recht schonk de keizerskroon boven het stadswapen te voeren.  

Qua stijlzuiverheid staat de Westertoren achter bij de Zuidertoren, maar met zijn 86 meter is hij wel de opvallendste verschijning in de skyline van de hoofdstad. Bovendien is hij uitgegroeid tot het symbool van de volksbuurt de Jordaan en in die hoedanigheid werd hij bezongen door volkszangers als Louis Davids, Willy Alberti en Johnny Jordaan (onder meer in zijn lied "De Parel van de Jordaan"). 

Op enkele meters van de Westertoren bevindt zich het Achterhuis, waar Anne Frank en haar familie zich van juli 1942 tot augustus 1944 verborgen hielden voor de Duitse bezetter. Anne Frank vond troost in het kwartierspel van de beiaard : “Vader, moeder en Margot, kunnen nog steeds niet aan het geluid van de Westertorenklok wennen, die om het kwartier zegt hoe laat het is. Ik wel, ik vond het dadelijk fijn en vooral ’s nachts is het zo iets vertrouwds.” Als enige van de Amsterdamse torens klinkt de Westertoren nog steeds dag en nacht.   

De beiaard werd gegoten door François Hemony in 1658. Opeenvolgende restauraties hebben het aantal Hemonyklokken inmiddels teruggebracht tot 14. De beiaard wordt elke dinsdag van 12 tot 13 u bespeeld door Boudewijn Zwart.  

 terug | home