Kamiel Lefévere

   (1888-1972)

 

 


   Apostel in Amerika 


Kamiel Lefévere studeerde in 1924 af aan de twee jaar tevoren opgerichte beiaardschool in zijn geboortestad Mechelen. In hetzelfde jaar huldigde hij de beiaard van Cohasset in in de Amerikaanse staat Masssachusetts. De concerten in Cohasset trokken een publiek van 20.000 toehoorders. In 1927 emigreerde Lefévere naar de USA om beiaardier te worden aan de Park Avenue Baptist Church in New York city. Hij bespeelde er de zwaarste beiaard ter wereld, aangekocht door John D. Rockefeller als aandenken aan zijn moeder Laura Spelman. In 1930 werd dit instrument vergroot en verplaatst naar de Riverside Church.  

In de Verenigde Staten ontplooide Lefévere een intense activiteit als beiaardier, leraar, componist en publicist. Hij huldigde talrijke nieuwe beiaarden in, gaf interviews voor krant en radio en hield lezingen over de beiaardcultuur. Zijn radio-opnames werd uitgezonden tot in Japan. Lefévere legde sterk de klemtoon op de sociale en maatschappelijke functie van de beiaard en zijn apostolaatswerk lag mee aan de basis van de enorme expansie van de  beiaardkunst in Noord-Amerika tussen de twee wereldoorlogen.  

Dankzij zijn uitstekende contacten in de USA kon Lefévere bijkomende fondsen verzamelen die het voortbestaan van de Mechelse beiaardschool hielpen verzekeren. Onder zijn impuls schreven verschillende Amerikaanse beiaardiers zich in aan de Mechelse school.  

Lefévere werd een autoriteit in de USA en kreeg verschillende onderscheidingen. De kleurrijkste hiervan is een bloem die op een bloemistencongres in Canada naar hem werd genoemd : de Lefévere-pioen.  

Na zijn opruststelling als beiaardier keerde Lefévere in 1963 terug naar België en vestigde zich te Ukkel.  

terug | home