New York, Riverside Church  

 

 

 

 

   

   De zwaarste ter wereld  


In de jaren ’20 liet oliemagnaat John D. Rockefeller Jr. twee beiaarden installeren ter nagedachtenis aan zijn moeder Laura Spelman. Een ervan hangt in Rockefeller Chapel aan de University of Chicago en de andere werd in 1925 geplaatst in de Park Avenue Baptist Church in New York City. In 1930 werd dit laatste instrument vergroot en verplaatst naar de nieuwgebouwde Riverside Church, in een toren die vrij geďnspireerd is op de zuidertoren van de kathedraal van Chartres.  

De Rockefeller-beiaarden zijn de zwaarste twee ter wereld. Het New-Yorkse instrument heeft 74 klokken met een basklok van 20 ton (toon c of do) en een totaal klokgewicht van 100 ton. De klokken werden gegoten door de Engelse klokkengieterij Gillett & Johnston. In 1956 werden een aantal kleinere klokken vervangen door nieuwe exemplaren van de Nederlandse gieterij Van Bergen. De kwaliteit van de beiaard is niet in verhouding met zijn zwaarte en ook de hoorbaarheid vanuit de hoge toren is niet optimaal. Momenteel is een grondige renovatie bezig door de firma Olympic Carillon International.   

De beiaard van New York werd achtereenvolgens bespeeld door de Vlamingen Anton Brees en Kamiel Lefévere en de Amerikanen James Lawson, Joseph Davis en Dionisio Lynd.  

 
terug | home