Mafra, koninklijk paleis  

 

 

 

 

   

Het grootste beiaardproject ooit  ďIk dacht niet dat het zo goedkoop was. Ik wil er tweeĒ.  

Aan het woord is de Portugese koning Johan V toe hij op bezoek in onze streken vernam hoeveel een beiaard kostte. En de wil van de vorst werd wet, want in 1730 werd zijn pasgebouwd paleis in Mafra bij Lissabon voorzien van twee beiaarden uit de Nederlanden.  

De vorst had beloofd dat hij een klooster met paleis zou laten bouwen indien hij een mannelijke nakomeling zou krijgen. Toen dit lukte, startte men in 1717 de werken, die pas werden voltooid in 1730. Dankzij de enorme financiŽle middelen die vanuit BraziliŽ binnenkwamen, nam het project gigantische vormen aan. Het gebouw kreeg een faÁade van 220 m breed en bood plaats voor de koninklijke familie, de aartsbisschop van Lissabon en 300 kloosterlingen. In de kerk werden zes orgels geplaatst.   

En de beiaarden waren in verhouding. Elk van de instrumenten heeft een klokgewicht van 44 ton. Ze waren de zwaarste toreninstrumenten die tot dan toe waren gegoten. Bovendien was elk van beide instrumenten voorzien van twee grote springtrommels, vervaardigd door de Luikenaar Gille De Beefe. Het geheel werd overdadig voorzien van ornamenten en sculpturen.  

De beiaardklokken van de noordertoren werden gegoten door de Luikenaar Nicolas Levache en zijn van een bedroevende kwaliteit. De beiaard van de zuidertoren, gegoten door de Antwerpenaar Willem Witlockx, is daarentegen een van de prachtigste erfstukken uit de gouden tijd van de beiaardkunst. In 1985 werd het instrument gerestaureerd. Sindsdien vinden in Mafra geregeld beiaardconcerten, workshops en masterclasses plaats.  

 terug | home