Garden Grove, Crystal Cathedral  

 

 


   

Positive Thinking in beiaardklanken  In 1985 ontwikkelde de Nederlandse klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts de zogenaamde grote-tertsklok. Dit nieuwe type klok was bedoeld als alternatief voor de klassieke klok, die een kleine terts laat horen als belangrijke boventoon. De grote-tertsklok ontketende echter niet de verhoopte revolutie en in beiaardland kreeg ze al snel de bijnaam coca-colaklok, naar de typische uitstulping in het midden van de klok.  

In het verre Californië bestond wel belangstelling voor het nieuw soort klok. In 1980 was in de stad Garden Grove, vlak bij Disneyland, de Crystal Cathedral ingewijd. Deze kerk biedt plaats aan bijna 3000 gelovigen en 1000 musici en is het decor van de religieuze TV-uitzendingen Hour of Power.  

In 1990 werd de klokkentoren voltooid en voorzien van een beiaard met 52 grote-tertsklokken. De beiaard kreeg de naam Arvella Schuller Carillon, naar de echtgenote van Robert H. Schuller, televisiepredikant en stichter van Crystal Cathedral. Beiaardier werd James Lawson, de voormalige beiaardier van Riverside Church in New York. Lawson overleed in 2003. De huidige beiaardier is Rick Breitenbacher. Hij speelt elke zondagmorgen na de mis. 

Ongetwijfeld hebben de opdrachtgevers zich bij de bestelling van de grote-tertsbeiaard laten leiden door hun ideologie van positive thinking. Aldus vormden de “opgewekte” klanken van de Arvella Schuller Carillon een muzikaal radertje de goed geoliede religieuze machine van Crystal Cathedral.    

terug | home