Dordrecht, Grote Kerkstoren  

  

 

Europa's grootste  


De Grotekerkstoren van Dordrecht was eeuwenlang een oriŽntatiepunt voor schepen die het het havenstadje aandeden. Eigenaardig genoeg ontbrak in deze imposante toren tot voor een halve eeuw een klokkenspel.  

In 1966 plaatste klokkengieterij Eijsbouts een zware beiaard van 49 klokken. Dit prachtig instrument groeide onder impuls van de charismatische beiaardier Jaap van der Ende uit tot een van de meest beluisterde instrumenten van Nederland.  

Onder impuls van de huidige stadsbeiaardiers Boudewijn Zwart en Henry Groen werd de beiaard in 1999 uitgebreid tot 67 klokken met een totaal gewicht van 52 ton. Hierdoor ontstond de zwaarste beiaard van Europa. De basklok weegt bijna 10 ton en geeft toon e (mi). De zwaarste zes klokken vormen een indrukwekkend gelui dat zowel automatisch als met de hand kan worden bediend.  

Het dynamische beiaardiersduo Groen en Zwart ontplooide rond de vernieuwde beiaard nieuwe activiteiten, zoals een beiaardiersopleiding en een CD-reeks. De Dordtse beiaardkring telt meer dan 1000 leden en is hiermee de grootste beiaardkring ter wereld. Maar de uitstekende hoorbaarheid van het zware instrument dat op relatief lage hoogte hangt, leidde ook al eens tot klachten wegens geluidsoverlast. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind ...   

terug | home